Aint talking some shit here..

Monday, April 28, 2008

Barentsburg

Tänase 9-tunnise lumesaanisafari hulka kuulus ka Barentsburgi väisamine, ja nüüd on mul tunne, et ma olen ka Venemaal käinud. Ma poleks ealeski uskunud, et see venelaste kaevurilinnake Barentsburg on niivõrd ehe Vene värk ja umbes nagu 30 aastat ajas tagasi ka veel oleks käinud.
Foto NAGI's: IMG_0850
Võrreldes Longyearbyeniga on kontrast ikka tohutu. Tegin tänavapeal inimestega juttu ja sain teada palju huvitavat. Hetkel on selles asulas ~450 inimest. Siia tullakse 2 aastase lepinguga (ühe korra saab vahepeal puhkusel käia) ja suurema osa palgast saab kätte siis, kui lepinguline aeg siin otsa saab ja tagasi Moskvasse lennutatakse. Hea kui 20kUSD siis kätte jääb nende kahe aasta eest. Viina saab siin osta 1 pudel inimese kohta kuus, erilistel põhjustel saab ka juurde osta, kuid siis kahekordse hinnaga. Nädala eest oli kaevanduses järjekordne õnnetus ja tulekahi, kaks meest sai surma. Kuu aja eest kukkus nende kopter maandumisel alla. Kolm meest sai surma.. Pole ime, et inimeste üldine meeleolu foon oli päris kurb. Muidu olid nad väga viisakad ja vahetud ja nad tahtsid, väga tahtsid suhelda ja rääkida ja kurta ja neil oli pagana hea meel, et said rääkida vene keeles inimesega väljaspoolt ”nende ühiskonda”. Ujula pidi neil olema väga sooja veega ja täitsa töötama, samuti on kinomaja, kus viimasel ajal küll pole eriti filme näidatud. Kuid kulturdom´is tehakse isetegevust küll – näitemängu ja pillimängu ja prazdnikuid peetakse. Samuti on tilluke puidust õigeusu kirik ja Lenini ausammas. Kunagi oli siin inimesi palju-palju rohkem, kasvatati sigu ja kanu ja sisetingimustest juurvilja. Sellest ajast ka koolimaja siin.
Foto NAGI's: IMG_0870
Suure ja suhteliselt perekeskse kogukonna kahanemine algas 90-ndate lõpus. Peale seda kui suur lennukitäis kaevureid ja nende pereliikmeid Longyearbyeni taga mägedes lennukatastroofis surma said. Erinevalt Norra kaevanduslinnakesest, oli siin näha mitmeid vanu inimesi, kes on jäänudki mingil põhjusel siia edasi elama. Ja kassid peesitasid aknalaudadel. Ainus moodsale kaasajale viitav asi oli siin mobililevi – lisaks Norre võrkudele ka vene suurima operaatori levi täiesti toimis! Piiks-piiks: Welcome to Russian network Megafon, enjoy your stay here!

1 Comments:

  • :) esmapilgul heites pilk siin esimesena paistavale pildile, tuleb meelde multifilm, pingviini poeg lolost, agaaaaa pingviinid eon hoopis teiselpool maakera :)

    By Blogger Helen Rajalo, at 4:02 AM  

Post a Comment

<< Home