Aint talking some shit here..

Tuesday, April 15, 2008

Fjälltop weekend

Talv ei ole läbi. Talv rokib täiega. Vähemasti Skandinaavia mägedes. Seljataha on jäänud mõnus pikk nädalavahetus mäesuusatamist Ramundberget´is. Ja laupäeval sai kaasa löödud Bruksvallas toimunud väikesel hooajalõpu suusamaratonil, vabas tehnikas. Seal olid kohal kogu Rootsi suusaparemik, kõik vanuseklassid, ohtralt ka Norra tipptegijaid ning loomulikult mina kui ainus mitteskandinaavlane :) Tõsi, üks Sveitsi kutt oli ka noormeeste vanuseklassis. Ürituse korralduspool oli lihtsalt super, kohalike inimeste pühendumus ja kaasaelamine tekitas judinaid.
Foto NAGI's: noorimad maratoonarid
Stardid olid vanuseklasside kaupa, 5-10 minutiliste vahedega, korraga oli stardis 20-60 suusatajat, ajavõtt kiipidega. Naised, noored ja harrastajad (sealhulgas mina) sõitsid 26km, meeste eliidi ring oli 33km. Laste jaoks olid eraldi distantsid. Rada oli põnev. Esimesed 8 km oli selline suhteliselt rahulik murdmaatrass. Stardist panid ”harrastajad” sellise vaardiga ajama, et ma olin suht viimaste hulgas seal esimeses pooles. Ja siis keeras Ramundbergetis slaalominõlvade kõrvalt üles mäkke! Paari kilomeetri jooksul tuli tubli 300m kõrgust võtta. See on siis umbes 3 Kiviõli tuhamäge. Iseenesest oli täiesti sõidetav tõus. Kõige imelikum oli see, et ma jaksasin ka, tagumised kukkusid kuskile ära ja ikka mitu selga tuli vastu. Raja ääres oli päris palju ergutajaid ja enamikel oli näpus korraldajate poolt antud inforaamatuke stardinimekirjade/numbritega, nii et ergutati lausa nimepidi. Üleval platoo peal oli eriliselt kiire lumi. Kätega ei jaksanud nii palju lükata kui jalad eest ära libisesid : ) Täiesti müstika. Nii kiiret lund polnud ma see talv veel kogenud. Siis hakkasid lõpulaskumised. Põhimõtteliselt 3 km kurvilisi laskumisi tagasi Bruksvalla keskuse poole. Päris palju rajaäärseid kurvides olevaid puid oli oranžide mattidega ära kaetud, nii öelda ohutus eelkõige. Aga need laskumised olid ikka meeletult tehnilised, just suurte kiiruste tõttu. Olin ühele rootslasele enne sappa jõudnud ja nii me enam vähem koos suusastaadionile laskusime. Siin oli väike tüng – ei olnud veel finish – rada keris veel paariks kilomeetriks tagasi metsa, kus tuli paar päris parajat tõusu võtta. Ja mulle see meeldis. Väsimust polnud ju veel tunda. Tõusul läksin svenssonist nagu kakavast kassist mööda :) Pool km enne lõppu jõudsin veel ühele sama klassi võistlejale järgi. Meil oli viimased kolmsada meetrit äge andmine üle ühe tõusunuki ja kurviga laskumise finishisirgele. Ja juhhei, sain sisekurvist kenasti talle kõrvale ja lõpusirgel vormistasin ära :-) Polnud vaja isegi spagaati finishijoonel teha. Paari minuti pärast saabus uhkes üksinduses meeste eliidi võitja Anders Södergren ja veel minut hiljem oli tuline finishiheitlus teise koha pärast Petter Northugi ja Mathias Fredrikssoni vahel. Northug võitis. Vaat selliste meestega olin ma koos finishialas. Mis sest, et eliit startis minust 5 minutit hiljem ja sõitis 7 km rohkem :D Muuseas, osalejate seas oli ka Thomas Alsgaard! Naistest võitis Charlotte Kalla.

Foto NAGI's: poistefinaal

Pühapäeval toimus lastele ja kuni 20 aastastele suusakrossi võistlus. Alustuseks proloog, kus tuli sõita eraldisatardist umbes 3 kilomeetrine distants valdavalt täiega allamäge, kiivrid peas. Ja kiirematele oli pärast sprindi finaalvõistlus, kus oli 5 tükki korraga rajal. Väga vaatemänguline ja meelelahutuslik formaat.
Tulemused leiab siit.
Piltideni võistluspäevadest jõuab selle kohaliku veebilehe kaudu: http://www.tillfjalls.se/

Minu poolt suured tänud korraldajatele, pöidlahoidjatele, toetajatele, abilistele :) Järgmine aasta toimub Fjälltoploppet juba 25.-ndat korda.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home