Aint talking some shit here..

Sunday, March 16, 2008

Minu Birke-rännak

Tänavune Birkebeinerrennet peeti erakordselt heades tingimustes. Eelmiste päevade sompus ja sulailm oli asendunud külmakraadide ja päikesega. See tähendas, et rada oli mõnusalt kõva ja kiire ning säilis hästi ka suhteliselt tagantpoolt startinutele. Esimene 12km on üks pidev tõus. Selline vahelduvtõukega mõnusalt sõidetav, kui suusk vähegi normaalselt peab. Ja minu suusk pidas väga hästi ja libises ka hästi. Puhas nauding heast rajast, päikeselisest ilmast. Ma olin seda sõitu tegemas kolmas kord ja kunagi pole see esimene tõus nii kergelt kätte tulnud. Raja profiili saab näha siin.
Foto NAGI's: stardis

Aga pikad tõusud tegid mis nad pidid, ehk siis peale 30 km saabus Suur Väsimus :) Teise mäeaheliku tippu kulgesin ma ikka suht tatsates. Siis hakkas ere päike silmadele liiga tegema ja tegin peatuse. Õngitsesin seljakotist päikeseprillid lagedale. Raja äärest pakuti ka juua mingit coola-mahla segu ja see oli päris hea. Rajalt avanevad vaated olid metsikult ilusad. Selja taha mäest alla vaadates oli näha mitmete kilomeetrite taha ulatuvat tuhandetest suusatajatest koosnevat ribu-rada. Nagu sipelgad. Väsimus oli tol hetkel suur, aga vaimustus ümberringi olevast ja toimuvast oli palju suurem. Sõitsin mõnuga edasi. Oleks tahtnud veel hoogsamalt tõugata-lükata, kuid siis kippusid väiksed krambid sinna-tänna lihastesse tekkima. Et siis treenimatus lõi välja :D Aga jah, kus sa sellist pikka-pikka lauget vahelduvtõuke tõusu ikka treenid. Anyway, 14km enne finishit algas juba lõpulaskumiste kaskaad, vahele veidi lausikut ja siis jälle muudkui pööraseid laskumisi. Kilomeetritähised lendasid ikka kole kiiresti mööda :) Korda kolm olin ise ka lähedal kukkumisele, kui keegi ees siruli oli või ette vajus, kuid minul läks õnneks. Jäin jalule. Kusagil 5 km enne lõppu küsisin kõrvalsõitjalt palju kell on. Lahutasin sellest oma stardiaja (grupp 7 kell 8.35) ja sain teada et 3 aastat tagasi viimati siin osaledes ületasin nii umbes 11 minuti pärast lõpujoone. Ja krt seda aega tahaks ju lüüa. Samas tunnistasin endale et peale ~50km läbimist on tiba ebareaalne aretada tempot 2 minutit per kilomeeter. Aga noh, igaks juhuks tuleb panna täiega, siin ju veel mõned laskumised ka.. No ma siis panin täiega ja mõnuga. Kõik teised panid ka. Nüüd olime juba mägedest nii alla madalale jõudnud, et siin oli lumi päikse käes sula ja rööbas kehva. Viimased 2-3 km oli puhta lauge, paaristõuge.. paaristõuge.. Finishisirge oli nii magus sprint jälle, paar ”vanameest ründasid” tagant teravalt aga ei jaksanud keegi mööduda. Nii hea tunne oli lõpus, et kohe kahju et läbi sai :D Eufooria. Kohe varsti peale mind lõpetasid veel kolm eestlast. Sai emakeeli muljetatud sel ajal kui bussiga meid alla Lillehammerisse võistluskeskusesse viidi. Kõik olid vaimustuses huvitavast rajast ja mägedest, ainult suusamäärimisega olid vist kõik 20 eestlast kellega suhtlesin, mööda pannud. Nad kõik olid mingit kliistrivarianti kasutanud kuna arvasid, et on palju soojem ilm ja sulam lumi. Tegelikult oli puhas tahke määrde ilm, sula oli vaid paar viimast kilomeetrit. Mägedes üleval ei lähe ju enne Jüripäeva sulaks :D
Lillehammeri suurimas spordikeskuses olevas võistluskeskuses sai end pestud-kasitud ja veel tükka aega erinevate inimestega muljetatud. Saime teada, et võistluse võitis rekordajaga Stanislav Rezac (CZ) Anders Aucklandi (NO) ees. Naistest kiireim Hilde G. Pedersen. Ei saa jätta ütlemata, et see tädi võiks minule vanuse poolest peaaegu ema olla, aga suusarajal oli ta minust üle tunni kiirem. Naisosalejaid on siin Norras üldse väga palju - ja see on väga meeldiv. Loodus võib ju superkena olla, aga nii pikka sõidu ajal jõuab vabalt ka tüdrukuid vaadata :) Ja neid oli ikka kordades rohkem kui Vaasaloppeti põhisõidul. Kokku lõpetas sõidu 10426 võistlejat, katkestas vaid ~160, vigastatuid ~50.
Vahepeal oli laval bänd, siis jagati jälle auhindu. Osa võistlejaid römises õllelaua taga, teised vedelesid õues seina ääres sooja päikese käes. Ja kui mu diplom välja prinditi, sain teada et olin oma viimatisest ja seni parimast siin tehtud tulemusest (2005) olin täpselt 1 minuti kiirem : -)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home